Op naar La Paz
28 september 2014 - La Paz, Bolivia
Beste vrienden, volgers en supports
Hierbij weer een verslag. Het eerste vanuit Boliva. We zitten inmiddels aan de 4027km en een dikke 47.000 hoogte meters en gaan nog steeds goed. Gezondheid en conditie is op dit moment buitengewoon, waar er weer een diarreegolf opsteekt, fiets ik er mooi tussendoor. Ook merk ik dat er veel medefietsgenoten moe aan het worden zijn terwijl ik juist sterker wordt. Dit is te merken aan de etappe overwinning net voor de rustdag. De komende etappes neem ik afscheid van het Titikaka meer en gaan we richting La Paz met als hoogtepunt de death road nabij la Paz.
Groeten van een nat, mistig en koud la Paz.
Copacabana-Hotel International
Lengte 75km
Hoogte meters 845mtr.
Vandaag een korte etappe langs het Titikaka meer. We worden wakker met een lekker ochtend zonnetje. Na een korte klim vanuit Copacabana (12km) rijden we over de hoogvlakte langs het Titikaka meer. Bocht na bocht worden we verrast door de mooie uitzichten over dit meer op 4300mtr hoogte. Inmiddels zijn we goed gewend aan de hoogte en levert dit geen ademhalingsproblemen meer op. Deze rustige rit beëindigen we rond een uurtje of 1 en daarna lekker gerust in het hotel.
’s-Avonds lekkere forel uit het meer gegeten in het hotel. Merk wel dat de laatste dagen meer van me gevergd hebben dan ik dacht. Dus lekker vroeg naar bed en bijslapen maar.
Lake Titikaka
Wat je allemaal tegenkomt onderweg
Hotel International- La Paz
Lengte 80km
Hoogte meters 408mtr.
Vandaag op het programma de rit naar la Paz, een stad met over de 3 miljoen inwoners. Tot de lunch nemen we afscheid van het Titikaka meer. Na de lunch komen we terecht in de voorsteden van la Paz. Het fietsen wordt meteen een stuk minder aangenaam. Agressief rijgedrag van busjes en auto’s, met continu toeteren, het begint snel te vervelen en kost een hoop concentratie, geschreeuw en gefluit om je plaatsje op de weg maar te houden maar…. Daar ligt de stad dan voor ons.
We hebben laPaz gehaald. Dit geeft moed voor de rest van de trip. Het echte hooggebergte is voorbij en we gaan nog steeds goed!!!!!!
La Paz
Death road (restday)
Lengte 60km
Afdaling
Vandaag had een van de mede bikers een tochtje naar de Death road georganiseerd. Hieronder een stukje uit Wikipedika om een indruk te geven van deze weg.
De noordelijke Yungasweg (Death Road) is een 69 km lange weg die loopt van La Paz naarCoroico, 56 km ten noordoosten van La Paz in de Boliviaanse regio Yungas. De weg is legendarisch omdat deze levensgevaarlijk is. In 1995 is deze weg door de Inter-American Development Bank uitgeroepen tot "'s werelds meest gevaarlijke weg". Een schatting gaat uit dat 200 tot 300 weggebruikers jaarlijks omkomen op deze weg. Langs de weg staan verschillende herdenkingskruisen op de plekken waar mensen omgekomen zijn. Deze gedenken veelal de slachtoffers die zijn omgekomen na busongelukken of ongelukken met vrachtwagens. Daarnaast zijn er een aantal kruizen voor mensen die zijn komen te overlijden tijdens een van de vele mountainbiketochten die plaatsvinden op de weg. De weg overbrugt een hoogte verschil van 4300mtr naar rond de 1100mtr.
Height meters
De reis vanaf La Paz wordt gekenmerkt door mist, regen en zelfs natte sneeuw. Bij aankomst, tijdens de briefing heeft dan ook iedereen het ijzig koud.
Briefing Death Road
Dit zal pas overgaan als we lager komen in het tropische regenwoud. Mede door de mist wordt de impact van de kloven (soms meer dan 200mtr diep) wat weg genomen. Wat je er voor terug krijgt is een zeer spookachtige omgeving. De foto’s wijzen dit wel uit.
Een mistig uitzichtje
De Death Road zelf is goed te doen. Dit komt mede doordat we al de nodige fiets ervaringen hebben. We hebben door Bikedreams al meerdere “death roads” voorgeschoteld gekregen. De naam en historie is hier dan ook groter dan de moeilijkheid. Toch geeft het een geweldig gevoel om deze road op je lijstje erbij te schrijven.
Al met al weer een mooie ervaring erbij.
Op naar de hoogvlaktes van Bolivia.

Je conditie wordt steeds beter,toch niet iets waar wij ons, voor later zorgen moeten maken.
Afgelopen zondag (28 september) was het een gewoon rustig ochtendritje.
De laatste tijd vertrekt de eerste groep on 8.40 de tweede om 8.50 en de toppers om 9.00 uur
Het leek wel of dat ze hun eigen een beetje aan het sparen waren voor volgende week wanneer de afsluitende tijdrit is.
Dus we kwamen rustig aan in Bokhoven waar ondergetekende een rondje appeltaart mocht geven omdat er weer een jaartje bij is gekomen.
Toen rustig met zijn zo'n 15 man naar huis gefietst en de rest van de zondag genoten van het prachtige weer.
Joost tot volgende week en dan met de uitslag van de tijdrit.
Die jij waarschijnlijk al gedeeltelijk kunt invullen.
Tot dan.
Martin (groene trein)
we hadden al opgezocht wat de death road was en je hebt hem dan nu ook gefietst, alweer een mooie herinnering rijker.
Op naar de volgende etappes en we hebben inmiddels begrepen naar de zoutvelden. Dit hebben we ook opgezocht en het lijkt ons overweldigend, maar dat horen we nog wel. Blijf genieten en vooral het belangrijkste "blijf gezond" dan zal het wel lukken, je bent al bijna op de helft van je trip. Groetjes, Frans en Dini.
Vandaag 5 oktober was de afsluitende tijdrit er stond veel wind en dat bleek ook uit de tijden. We werden netjes afgeschoten door Paul en Jos bij de boerenbond.Ondergetekende werd 1 minuut eerder afgeschoten dan coureur Asseldonk en mijn doel was om zeker eerder dan Marc en als het ff kan moest die minuut 2 minuten worden. Maar helaas hij was net iets sneller. (balen)
Verder ging de overwinning natuurlijk tussen de twee toppers Gerard en Richard en deze keer won de tweede met maar
11 seconde verschil. (39,51km/uur )
Dus het zomerseizoen is weer afgelopen en volgende week gaan we weer van start met de winterronde waar we jouw Joost in januari weer graag doen verwelkomen.
Nou Joost geniet nog van de mooie etappes die je nog voor de
wielen krijgt en tot volgende week.
groetjes Martin (groene trein)